Titta

Uppdrag kroppen

Uppdrag kroppen

Om Uppdrag kroppen

Kroppens anatomi för mellanstadiet. Hur fort slår hjärtat när du anstränger dig till max? Vad händer med pulsen när du blir uppskrämd? Hur lång tid tar det för mat att förvandlas till bajs? Vilka delar av kroppen har bäst känsel? Det är frågor som 11-åringarna Nora, Eli och Pella undersöker. I varje program löser de ett uppdrag som är kopplat till ett visst organ eller organsystem i kroppen. Det handlar om hjärta, lungor och blodomlopp, matsmältning, hjärna och nervsystem, skelett och muskler och hud. Organens utseende, placering och funktion presenteras. Dessutom förklarar Helena Thulin, barnläkare, några vanliga åkommor som hicka, förstoppning, växtvärk och blodtrycksfall.

Till första programmet

Uppdrag kroppen : MatsmältningsorganMaterialDela
  1. Om kroppen.

  2. Tre vänner undersöker utanpå...

  3. ...och inuti.

  4. Här kommer dagens uppdrag.

  5. "Uppdrag Kroppen.
    Testa fart och smak på mat."

  6. Idag är uppdraget
    att ta tid på matsmältningen.

  7. Hur lång tid tar det
    att ta upp näring ur det vi äter-

  8. -och förvandla resterna till bajs?
    Uppdraget blir att äta majs.

  9. Okej. Då ska vi äta majskolvar.

  10. Och sen gå på toa
    och se vilken färg det blir.

  11. Vad tror ni kommer hända?
    Och hur känns det?

  12. Det är lite konstigt.

  13. Man har ju bitit i den
    och då bli den ju liten.

  14. En massa småbitar.

  15. Majsfröna, eller vad det är,
    kommer man att se.

  16. Man ser det i bajset.

  17. Jag förstår att du är tveksam.
    Det är äckligt, men naturligt.

  18. Ett sånt här uppdrag
    kräver en gissning.

  19. Hur lång tid tar det
    innan majsen kommer ut igen?

  20. -Tjugo minuter.
    -En halvtimme.

  21. Typ en timme. Några timmar, kanske.

  22. Lite olika bud där.
    Vi får se hur det går.

  23. Jädrar, vad stor.

  24. Varför då äta majs? Jo, kroppen
    bryter inte ner majs helt och hållet-

  25. -så man kan se gula spår i bajset.

  26. På det sättet kan man se hur lång tid
    det tar mat att komma igenom kroppen.

  27. Oj, vad dimmigt det blev!
    - Hjälp mig, Eli.

  28. -Tror ni att de är klara?
    -Den ser ganska klar ut.

  29. -Men hallå, glöm inte kolla klockan!
    -Javisst, ja.

  30. Klockan är tio över tolv.

  31. Japp, nu ska de ner.

  32. -Det var varmt.
    -Det är klart, de är ju kokta!

  33. -Jag gillar inte majs.
    -Oj. Men pröva, snälla.

  34. Det var inte så gott,
    men det gick.

  35. -Jag är klar.
    -Jag orkar inte mer.

  36. Bra. Majsens resa genom kroppen
    har börjat. Nu är det bara att vänta.

  37. Men vad händer i magen, egentligen?

  38. När vi sväljer en tugga
    hamnar den snabbt i magsäcken.

  39. Muskler i matstrupen hjälper till
    att pressa ner tuggan.

  40. Men redan i börjar maten brytas ner,
    så kroppen får i sig näringen i den.

  41. Saliven hjälper till
    med matsmältningen-

  42. -och samtidigt som vi tuggar
    händer det saker i magen.

  43. Magsäcken börjar göra magsaft.

  44. Det är ingen söt saft,
    utan en starkt frätande syra.

  45. När vi kräks är det magsaften
    som ger den sura, äckliga smaken.

  46. Men i magen gör den nytta.
    När maten kommer ner-

  47. -är det magsaftens uppgift
    att bryta ner den i mindre delar.

  48. Musklerna runt magsäcken
    hjälper också till.

  49. Maten knådas och blandas
    en bra stund.

  50. Ungefär så här ser det ut i magen
    när vi tagit en tugga majs.

  51. Det tar en stund
    innan majsen kommer ut-

  52. -så Nora förbereder
    ett annat experiment, ett smaktest.

  53. Vad är det de ska smaka på?

  54. Morot, päron-

  55. -potatis och vitkål.

  56. Dina kompisar får inte se
    eller lukta. Blir det svårt?

  57. Det blir svårare
    när de inte får använda näsan.

  58. När man får använda näsan
    så luktar man vad det är.

  59. Och då känner man ju av det.

  60. Det här kommer gå åt skogen.

  61. Utan syn och lukt
    kan det här bli svårt.

  62. Snygg näsklämma.

  63. -På tungan sitter smaksinnet.
    -Sitter de bra?

  64. Men räcker det för att avgöra
    vad Nora bjuder på?

  65. Då börjar vi.

  66. -Vill du ha mer?
    -Nej.

  67. Eli, gapa.

  68. Utan lukten är det
    nästan omöjligt att känna smaken.

  69. -Vad tror ni det är?
    -Det är svårt att känna smaken.

  70. Det smakar som vitkål.
    Jag vill ha lite mer.

  71. Det verkar ju vara gott.

  72. -Morot, kanske.
    -Gapa, Eli.

  73. Nu ska näsklämmorna bort.

  74. Och ni får använda luktsinnet.

  75. Eli, gapa.

  76. -Oj, det är mycket mer smak!
    -Vitkål.

  77. Man känner att det är morot.
    - Eller hur?

  78. Det blev så mycket enklare.

  79. Ja, eller hur? Med lukt
    är det enklare att känna smaken.

  80. Gapa.

  81. Det var inte gott.

  82. Jag är inte säker,
    men jag tror det är rå potatis.

  83. Det är mycket enklare
    när man kan lukta.

  84. Båda sinnena funkar bra.

  85. -Är det nån som behöver gå på toa?
    -Ehh... Jag.

  86. Nu blir det spännande.

  87. Det var ingen majs.

  88. Två timmar har gått,
    men det krävs visst mer tid.

  89. Ja, det kan nog ta en dag.

  90. -Ni får gå hem och hålla koll.
    -Hej då.

  91. Efter att ha knådats
    och blandats i ett par timmar-

  92. -har maten sönderdelats
    till en grötig massa-

  93. -och nu ska den ut i tarmsystemet,
    lite i taget.

  94. Tarmsystemet är långt,
    och olika delar gör olika saker.

  95. Först kommer tolvfingertarmen.

  96. Här blandas maten med fler ämnen
    som bryter ner den i mindre bitar.

  97. Nu liknar det vi ätit
    mest en tjock välling.

  98. Vällingen puffas vidare till
    nästa del av tarmen: tunntarmen.

  99. Det är här kroppen
    tar upp näringen i maten.

  100. Väggarna är fyllda av tunna blodkärl
    som suger in näring och vätska-

  101. -som sedan transporteras med blodet
    ut i kroppens olika delar.

  102. Den del av maten
    som inte tagits upp i tunntarmen-

  103. -fortsätter in i tjocktarmen.

  104. Här sugs mer vätska upp-

  105. -och resterna av maten börjar
    mer och mer likna en bajskorv.

  106. -Alla vet hur det känns.
    -Jag får magont när jag håller...

  107. ...nummer två.

  108. Vi har alla varit med om det.

  109. Jag höll på att mixa,
    och behövde gå på toa-

  110. -men ville göra klart först,
    så fortsatte, och fick ont i magen.

  111. Att vara förstoppad.

  112. När man äter
    stoppar man in maten i munnen-

  113. -tuggar maten, och
    sen kramas den ner till magsäcken.

  114. Här knådas maten med magsaft.

  115. Det tar trettio minuter
    till fyra timmar.

  116. Den rullar till tunntarmen,
    där näring tas upp.

  117. När tunntarmen är nöjd
    skickar den maten till tjocktarmen.

  118. Här sugs vatten upp-

  119. -så bajset blir mer och mer likt
    det vi tänker på som bajs.

  120. Liknar man tjocktarmen
    vid en korridor på 1,5 meter-

  121. -förstår man att det tar ett tag.

  122. När man får signalen att bajsa
    så öppnas dörren för bajset.

  123. Men har man för bråttom
    hinner inte allt bajset fram.

  124. Det kanske bara hinner hit.
    Springer du och gör nåt annat-

  125. -kan man bli förstoppad.
    Då sitter bajset kvar-

  126. -vatten sugs upp,
    och det blir hårdare.

  127. Jag får jätteont i magen
    och vill gå på toa direkt-

  128. -men är jag långt hemifrån
    måste jag hålla mig. Det är jobbigt.

  129. Det man kan göra
    om man inte hinner gå på toa-

  130. -är att komma på nån rutin,
    som att gå på toa efter middan.

  131. Efter en måltid startar en reflex.

  132. När man tuggar och sväljer
    skickar hjärnan en reflex-

  133. -som säger: "Det kommer mer mat.
    Den gamla maten måste ut."

  134. Det sker efter varje måltid.

  135. Man kan vänja kroppen vid
    att den får bajsa efter middan.

  136. Då minskar risken
    för att bli förstoppad.

  137. Man behöver inte vänta på det.
    Man kan undvika det-

  138. -genom att äta frukt, som päron,
    fil med frön-

  139. -eller dricka mycket vatten.
    Det är viktigt att röra sig.

  140. Att man går, springer,
    och inte bara tittar på tv.

  141. Rör på dig,
    och lyssna på signalen.

  142. Passa på att gå på toaletten då.

  143. Det har gått två dagar-

  144. -och det är att se efter
    om de såg majs i bajs.

  145. -Såg ni nånting?
    -Nej.

  146. Jag såg verkligen ingenting.
    Och jag kollade varje dag.

  147. -Inte jag heller.
    -Det var äckligt.

  148. Fast man kanske tittade-

  149. -fast det hade blivit något annat.

  150. Det blir bajs.
    Man kunde typ peta runt i det-

  151. -men det skulle vara sjukt äckligt.

  152. Ja, det är lite äckligt. Men vissa
    jobbar med att analysera bajs.

  153. Tester visar att det tar
    15 timmar till två dygn-

  154. -för maten att passera igenom.

  155. Det var tiden det tog
    för er majs att bli bajs.

  156. Vi tar det från början.

  157. Maten börjar brytas ner i munnen,
    med tänder och saliv.

  158. I magsäcken blandas maten med
    frätande magsaft, och bryts sönder-

  159. -och knådas.

  160. Efter några timmar knuffas den vidare
    lite i taget ut i tarmarna-

  161. -bryts ner ännu mer,
    så kroppen får näring.

  162. Långsamt pressas den
    genom tarmpaketet.

  163. Här sugs näring och vätska upp.

  164. I tjocktarmen är bara rester kvar-

  165. -och efter 15 timmar till två dygn
    kommer det ut som bajs.

  166. -Är ni sugna på majs?
    -Nej, usch.

  167. Nej, mer majs blir det inte.
    Men ett nytt uppdrag är på väg.

  168. Textning: Carl-Johan Cederberg
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Matsmältningsorgan

Avsnitt 2 av 5

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Dagens uppdrag handlar om matsmältning. Nora, Eli och Pella äter majskolvar och undersöker hur lång tid det tar för majsen att brytas ner av kroppen och förvandlas till bajs. Medan de väntar på resultatet testar de smak- och luktsinnet i ett smaktest. Hur organen i mag-tarmsystemet hänger ihop visas i de anatomiska animationerna. Barnläkaren Helena Thulin förklarar varför man blir förstoppad och vad man kan göra åt det.

Ämnen:
Biologi > Kropp och hälsa > Människokroppen
Ämnesord:
Allmän medicin, Gastroenterologi, Matspjälkning, Matspjälkningsorgan, Medicin, Nervsystemet, Neurologi, Smak
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Uppdrag kroppen

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUppdrag kroppen

Hjärta, lungor och blodomlopp

Avsnitt 1 av 5

Nora, Eli och Pella undersöker hur pulsen varierar i olika situationer: när de tar det lugnt, när de jobbar hårt och blir skrämda.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUppdrag kroppen

Matsmältningsorgan

Avsnitt 2 av 5

Nora, Eli och Pella äter majskolvar och undersöker hur lång tid det tar för majsen att brytas ner och förvandlas till bajs. Medan de väntar på resultatet testar de smak- och luktsinnet i ett smaktest.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUppdrag kroppen

Hjärna och nervsystem

Avsnitt 3 av 5

Nora, Eli och Pella testar hjärnorna genom att se om man kan lära sig jonglera på två dagar. Vi följer vägen genom hjärna och nervsystem. Hur funkar kroppens reflexer? Barnläkare Helena Thulin förklarar.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUppdrag kroppen

Skelett och muskler

Avsnitt 4 av 5

Nora, Eli och Pella testar lårmusklerna och hur de fungerar vid olika rörelser. Barnläkare Helena Thulin förklarar växtvärk och stukning.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUppdrag kroppen

Hud

Avsnitt 5 av 5

Nora, Eli och Pella undersöker hur känseln varierar på olika kroppsdelar. Animationerna visar hur huden är byggd och hänger ihop med kroppen. Vad händer när man blir bränd av solen? Barnläkare Helena Thulin förklarar.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning

Mer grundskola 4-6 & biologi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta Uppdrag kroppen

Hjärta, lungor och blodomlopp

Nora, Eli och Pella undersöker hur pulsen varierar i olika situationer: när de tar det lugnt, när de jobbar hårt och blir skrämda.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Spelet om hjärnan

Migrän och smärta

Del 4 av 5. På nivå 4 får en av avatarerna ett smärtsamt migränanfall och kan inte gå vidare till hjärnstammen. Spelarna tvingas ringa jourhavande hjärnforskare som ger ett kreativt förslag på smärtlindring. Ska avatarerna hinna fram i tid? kommer de att hitta nyckeln i smärtrummet?

Fråga oss