Titta

Labba

Labba

Om Labba

Reportern Agneta spelar in ett tv-program om kemi, fysik, biologi och teknik. Dessvärre går det ofta fel under inspelningarna. I studion visar Beppe genom roliga och enkla labbexperiment vad som gick snett för Agneta och inspelningsteamet. Beppes experiment kan man enkelt utföra själv, hemma eller i skolan. Ingredienserna går att hitta i en vanlig mataffär.

Till första programmet

Labba : Farlig fruktMaterialDela
  1. Välkomna till dagens biologiprogram.

  2. Vi ska gratulera en kanin
    som har födelsedag.

  3. Naturvetenskap finns
    på en vanlig bondgård.

  4. Jag har tårta, paket och såna här
    så att kaninen känner igen mig.

  5. Häng med, här är den. - Kom, Tommie.

  6. Ja, må hen leva
    Ja, må hen leva

  7. Ja, må hen leva uti hundrade år

  8. Javisst, ska hen leva

  9. Grattis på födelsedagen!
    Varsågod. Titta, va!

  10. Nämen, Tommie.
    Tommie, vad har du gjort?

  11. Varför ser den ut så här? Tommie...

  12. Det skulle ju vara en jättefin tårta
    med gelé och en massa frukt.

  13. Nu blir ju firandet helt förstört.
    Vi skickar över till Beppe i studion.

  14. Över till Beppe.

  15. Det gick ju så där med den tårtan.
    Jag förstår att kaninen stack i väg.

  16. Agneta hade använt gelé
    och olika frukter.

  17. Men alla frukter går inte
    att blanda med gelé.

  18. Vi ska göra ett experiment
    för att kolla på vad som händer.

  19. Det här är det som blir gelén
    i tårtan. Det kallas gelatinpulver.

  20. Blandar man det med vatten
    och ställer det i kylen-

  21. -så stelnar det och blir härlig gelé.
    Kolla här nu.

  22. Jag har gjort ett par i förväg
    och hällt i lite karamellfärg-

  23. -för att det är tjusigt. Vad händer
    när de kommer i kontakt med frukter?

  24. Jag såg lite ananas på tårtan.
    Vi testar det.

  25. Sen såg jag kiwi också. Vi tar det.

  26. Och ta en tredje frukt
    att jämföra med.

  27. Nu ska vi mala ner frukterna
    till ett härligt mos.

  28. Vi behöver kniv och skärbräda.
    Då får man passa fingrarna.

  29. Vi börjar med ananasen.
    Vi tar och skär upp den så här.

  30. Det här tycker jag är riktigt mysigt.
    Så.

  31. Så där.
    Vi skär den i småbitar, så här.

  32. Sen öser vi ner det här i.

  33. Vi ska också använda en mixer.
    Man får kanske be en vuxen om hjälp.

  34. Vi sätter i gång och mosar.

  35. Så.

  36. Och så tar vi en tallrik och häller
    ut moset. Jag tar en slickepott.

  37. Så där nånting. Sen gör vi likadant
    med de andra frukterna också.

  38. Så där ja. Nu ska vi äntligen
    få slabba lite med händerna.

  39. Vi tar nämligen och petar ut gelén
    ur muggarna som vi har haft den i.

  40. Om gelén sitter fast kan man sänka
    ner den snabbt i fingervarmt vatten-

  41. -så lossnar den rätt så lätt.
    Så där. Ner med den gröna i bananen.

  42. Vad gött det här är. Ner med den
    i ananasen, så där nånting.

  43. Nu ska det få stå över natten,
    men jag har förberett lite tidigare.

  44. Vi ska ta och flytta undan lite här.

  45. Ni ska få se hur det ser ut när det
    har stått över natten. Först bananen.

  46. Den ser ut så här.

  47. Ananasen, så här.

  48. Och här kommer kiwin.

  49. Så där nånting.
    Kolla, det ser ju inte alls kul ut.

  50. Det verkar som om kiwi och gelé
    inte alls går särskilt bra ihop.

  51. Den här ser också ut
    att ha blivit mindre-

  52. -men den som stod i banan
    är nästan helt oförstörd.

  53. Kolla här. Vad säger ni? Ska vi kolla
    vad som hände här? Ja, det gör vi.

  54. Frukt är ju nyttigt. De innehåller
    ämnen som våra kroppar behöver.

  55. Men de kan även innehålla ämnen
    som förstör delar av våra kroppar.

  56. I alla däggdjur finns ämnet kollagen.

  57. Det används för att ge struktur
    åt våra ben, hud, senor och blodkärl.

  58. Kollagen finns i gelatin.

  59. Gelatin blir tjockt och dallrigt
    för att kollagenet ger det struktur.

  60. Vissa frukter, som kiwi, innehåller
    ett ämne som bryter ner kollagen.

  61. Det ser man
    om man lägger gelatin på mosad kiwi.

  62. Efter ett tag är gelatinet borta.

  63. Men man kan käka kiwi ändå, för ämnet
    börjar brytas ner redan i munnen-

  64. -och fortsätter att förstöras
    i magen.

  65. Tack för det, Beppe.
    Vi skulle fira kaninens födelsedag-

  66. -men det blev så där med tårtan.

  67. Det hade varit bra om Tommie vetat
    det där med gelatin och frukt.

  68. Hur som helst så verkar ju kaninen
    glad för paketet som jag gav den.

  69. Jag tror att vi tackar för i dag.
    Tack så mycket. På återseende.

  70. Hej. - Tommie, vad tänkte du?
    Tårta till en kanin!

  71. Textning: Lena Edh
    www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Farlig frukt

Avsnitt 22 av 30

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Agneta ska fira en kanins födelsedag med en smarrig gelétårta, men av någon mystisk anledning har tårtan blivit till mos. I ett kladdigt experiment undersöker Beppe om Agnetas tårthaveri kan ha något att göra med hur kollagenet som finns i gelatin reagerar i kontakt med olika frukter.

Ämnen:
Biologi, Kemi
Ämnesord:
Biologi, Fysiologi, Naturvetenskap, Naturvetenskapliga experiment
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Labba

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Jästöversvämning

Avsnitt 1 av 30

Agneta ser köket som ett laboratorium fullt av kemiska äventyr men får problem då ett experiment med deg jäser över och hamnar över hela arbetsbänken. I studion tittar Beppe närmare på vad som egentligen händer när deg jäser genom att bygga en koldioxidraket.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Amylaskalas

Avsnitt 2 av 30

Vetenskapsreportern Agneta lyckas inte vispa upp en vaniljsås som Tommie i hemlighet har smakat på. Vad beror det på? I studion visar Beppe i ett enkelt experiment att vanlig saliv kan göra det svårt för vaniljsås att tjockna.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Bästa bubblan

Avsnitt 3 av 30

Vetenskapsreportern Agneta har svårt att komma igång med sitt reportage efter ett litet missöde i Tommies diskbalja. Beppe avslöjar sitt bästa recept på såpbubblor och överraskar med riktiga megabubblor!

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Osynligt bläck

Avsnitt 4 av 30

Vetenskapsreportern Agneta ska göra tröjtryck med potatis och rödbetssaft men ljudteknikern Tommie förstör av misstag experimentet. Beppe skriver hemliga meddelanden på en bordsduk med hjälp av rödkål och bikarbonat och vi lär oss om pH-värde och indikatorer.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

De gömda färgerna

Avsnitt 5 av 30

Beppe gör ett spännande experiment för att kolla vilken färgblandning hans gröna tuschpenna består av. Agneta vill göra färgglad grädde, men hon tar i lite väl mycket och grädden förvandlas till en grå sörja.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Skumsläckaren

Avsnitt 6 av 30

Agneta försöker tända en eld med olika verktyg men blir stoppad av ljudteknikern Tommie som är mån om brandsäkerheten. I studion släcker Beppe eld med hjälp av en egenkonstruerad skumsläckare.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Potatisbatteriet

Avsnitt 7 av 30

Agneta och Tommie undersöker vilken mat som innehåller mest energi. I studion tänder Beppe en lampa med hjälp av en potatis.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Omöjliga ägget

Avsnitt 8 av 30

Vetenskapsreportern Agneta ska prata om hållfasthet, men hon får problem när hon ska fånga ett ägg utan att krossa det. Beppe har en idé om hur hon skulle kunna göra som han testar i studion.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Vika flygplan

Avsnitt 9 av 30

Vetenskapsreportern Agneta är på en brandstation för att experimentera med fart men råkar ut för en olycka. Beppe visar hur lyftkraften fungerar med hjälp av pappersflygplan.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Kulbanan

Avsnitt 11 av 30

Agneta får problem med inspelningsljudet när Tommie kastar ljudutrustningen nedför en höjd. I studion bygger Beppe kulbanor. Det gäller att hitta en bra lutning så att kulan inte ramlar av.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Flaskraketen

Avsnitt 12 av 30

Vetenskapsreportern Agneta hamnar i blåsväder när hon ska titta på teknik i tv-verkstan. I studion avfyrar Beppe raketer med hjälp av en pet-flaska och potatismjöl. För att avfyra raketerna använder Beppe lufttryck, vilket kan kallas pneumatik.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Pinnbygge

Avsnitt 13 av 30

Vetenskapsreportern Agneta ska sätta upp en föreställning på teatern. Dessvärre har hennes kulisser fel mått, de är alldeles för små. I studion förklarar Beppe vikten av att ha ritningar och en budgetkalkyl innan man påbörjar ett byggprojekt.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Vilken rymmer mest?

Avsnitt 14 av 30

Vetenskapsreportern Agneta har missbedömt storleken på sin scenkostym. Beppe undersöker hur en liter mjölk ser ut i olika behållare. Trots att mjölken alltid har en volym på en liter ser det ut att vara mer eller mindre mjölk beroende på behållarens form.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Bild eller verklighet

Avsnitt 15 av 30

En jättelik kanin stör vetenskapsreportern Agnetas TV-inspelningen. I studion förklarar Beppe hur skalor och proportioner fungerar. Som exempelmaterial använder Beppe en liten leksaksapa och sin egen kropp.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

På studs

Avsnitt 16 av 30

Vetenskapsreportern Agneta försöker kasta prick med bollar. I studion visar Beppe hur man kan få en boll att studsa olika högt. Till hjälp har Beppe varmt och kallt vatten, en skala och en graf.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & biologi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta Din kropp - finska

Skelettet och musklerna

Det finns ungefär 600 muskler i hela kroppen, de sitter fast på skelettet. I ansiktet sitter muskler som hjälper oss att visa känslor. Många muskler kan vi kontrollera med viljan men det finns de som vi inte kan kontrollera, till exempel musklerna i matstrupen, i magen och i hjärtat.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnen som förändrade världen

Louis' supersmarta uppfinning

När Louis Braille var tre år råkade han ut för en olycka och blev blind. Hans stora dröm som barn var att kunna läsa. Louis skickades till Paris för att gå i den enda skolan som fanns för blinda. Där fick han en idé som kom att förändra världen. Han skapade ett alfabet med upphöjda punkter som går att läsa med fingertopparna. Punktskriften fick namnet brailleskrift och används än idag av miljoner blinda människor runt om i hela världen.

Fråga oss